Świeżo Palona Kawa – Najlepsze poranki!

Dla milionów ludzi na świecie filiżanka aromatycznej kawy to idealne rozpoczęcie dnia. Wielbiciele tego wyjątkowego napoju delektują się nim w każdej wolnej chwili. W niektórych krajach podawanie kawy wiąże się z różnymi rytuałami, dzięki którym smakuje ona jeszcze lepiej. Na szczególne wyróżnienie zasługuje zwłaszcza kawa świeżo palona, która cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi. 



Kawowe poranki


Ile osób na świecie, tyle porannych zwyczajów, ale bez wątpienia jednym z najpopularniejszych jest filiżanka aromatycznej kawy. Świeżo palona kawa nie tylko dodaje energii, ale także rozbudza zmysły, co jest szczególnie ważne rano, przed wyjściem do pracy czy przed ważnym spotkaniem. Napój ten jest nazywany „winem islamu” i stanowi jedną z najpopularniejszych używek na świecie.

Kawa Historia


Kawa wywodzi się z Etopii – to właśnie tam jej ziarna stosowano już w pierwszym wieku przed naszą erą. Do Europy kawa dotarła dopiero w XVI wieku, więc dosyć późno. Początkowo wzbudziła sporo kontrowersji i nie każdy chętnie po nią sięgał. Z czasem kawę zaczęto uważać za lek na wiele schorzeń i w ten właśnie sposób trafiła ona do aptek. Do Polski kawa trafiła po bitwie pod Wiedniem w 1683 roku. Początkowo pito ją bez żadnych dodatków – obecnie można kupić wiele rodzajów kaw, w tym m.in. kawy aromatyzowane, czy zyskujące coraz większą popularność kawy świeżo parzone.





Świeżo palone ziarna kawy – zalety


O zaletach świeżo palonej kawy można się bardzo łatwo przekonać – wystarczy ją powąchać i porównać z tą, która dostępna jest w sklepach. Pełnia aromatu ziarnistej kawy utrzymuje się tylko przez kilka dni po wypaleniu. Jeśli przechowywana jest w szczelnie zamkniętym opakowaniu, to może utrzymać świeżość przez 3 miesiące. Kawa kupowana w sklepie często przechowywana jest miesiącami, dlatego jej smak i zapach nie może równać się z kawą świeżo paloną.
W zależności od profilu palenia, kawa świeżo palona może różnić się kwasowością, intensywnością smaku czy aromatu. Najbardziej popularny jest tzw. średni proces palenia, który pozwala zachować owocowy, cytrusowy aromat kawy. 





6 komentarzy:

  1. Tylko świeże ziarna gwarantują niepowtarzalność smaku i intensywność...jak najbardziej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja także zawsze wybieram ziarna do własnoręcznego zmielenia i zaparzenia,najlepiej smakuje,ma tą moc i intensywny smak,podobno jeszcze istotne jest kiedy owe ziarna wypalane,ale zazwyczaj są dostępne na bieżąco więc nie ma problemu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. 100% Arabica i dzień staje się lepszy ;-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Codzienny rytuał! super,zdradzicie czym robicie zdjęcia? lub kto dla was robi? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łyk dobrej kawy o poranku...bezcenny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bez kawy nie wiem jak się nazywam...a 100% Arabica daje wyśmienicie radę i owszem tylko Świeżo palona!!! ;-)

    OdpowiedzUsuń

Drogi czytelniku,dziękuję za przeczytanie tego wpisu,mam nadzieję że podzielisz się swoimi przemyśleniami w komentarzu.
Zapraszam również na Facebook : https://www.facebook.com/lekkostrawny/
Na blogu przede wszystkim ważne tematy z kategorii :
- Dom
- Rodzina
- Zdrowie
- Męskie sprawy
ZAPRASZAM

Copyright © 2012 Lekkostrawny - Dom i Ogród - Blog , Blogger