Tradycje wielkanocne w Polsce - Lekkostrawny śledzi

Tradycje wielkanocne w Polsce


Polska to kraj chrześcijański, w którym tradycje świąteczne przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Święta wielkanocne są zdecydowanie najważniejsze w kalendarzu katolików, ponieważ upamiętniają męką i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Wiara jest podstawą funkcjonowania większości polskich rodzin, dlatego Wielkanoc obchodzona jest bardzo uroczyście. Tradycje wielkanocne są bardzo bogate i zróżnicowane w zależności od regionu kraju. Lekkostrawny posiłek raczej trudno w znaleźć w tym czasie na domowym, świątecznie przystrojonym stole, ale coraz częściej zaczyna się to zmieniać. Przyjrzyjmy się więc naszym rodzimym tradycjom i zmianom, jakie wprowadził do nich coraz popularniejszy tzw. zdrowy styl życia.

Zwyczaje związane z obchodzeniem Wielkanocy


Jedną z najstarszych tradycji wielkanocnych jest Niedziela Palmowa. Dzień ten jest przypomnieniem dnia, w którym Jezus Chrystus przybył do Jerozolimy. W Niedzielą Palmową w kościołach święcone są palmy, które wierni wykonują samodzielnie lub kupują gotowe. Niedziela Palmowa rozpoczyna Wielki Tydzień.
W niektórych regionach Polski nadal żywa jest tradycja topienia Judasza, czyli apostoła, który zdradził Jezusa Chrystusa. W Wielką Środę młodzież topi wykonaną wcześniej słomianą kukłę, która symbolizuje Judasza. Najpierw jest ona przeciągana przez całą wieś, następnie wrzucana do wody i tak długo obrzucana kamieniami, aż pójdzie na dno.
Bardzo ważną tradycją jest święcenie pokarmów w Wielką Sobotę. Jest to tradycja pogańska, uświęcona przez kościół katolicki. W święconce muszą się znaleźć malowane jajka, sól, chleb, kiełbasa, chrzan oraz baranek.



Kulinarna Wielkanoc


Dawniej w czasie Wielkiego Postu spożywano niemal wyłącznie żur i śledzie. Obecnie zwyczaj ten nie jest już tak przestrzegany, ale nadal żur jest najpopularniejszą wielkanocną potrawą. Czasem jest on zastępowany białym barszczem, obowiązkowo gotowanym na białej kiełbasie. Oprócz tego w menu świątecznym królują jajka w każdej postaci – w majonezie, faszerowane czy w galarecie. Tradycyjnie spożywa się również mazurki i babki wielkanocne oraz różnego rodzaju mięsiwa. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi czytelniku,dziękuję za przeczytanie tego wpisu,mam nadzieję że podzielisz się swoimi przemyśleniami w komentarzu.
Zapraszam również na Facebook : https://www.facebook.com/lekkostrawny/
Na blogu przede wszystkim ważne tematy z kategorii :
- Dom
- Rodzina
- Zdrowie
- Męskie sprawy
ZAPRASZAM

Copyright © 2012 Lekkostrawny - Słowotok myśli , Blogger