Naturalne antybiotyki w każdym domu

Naturalne antybiotyki znane są od pokoleń, ale współcześnie nadal są wyjątkowo popularne. Wpływ na popularność naturalnych antybiotyków mają współczesne choroby oraz informacja, że bakterie wykazują coraz większą odporność na działanie syntetycznych antybiotyków. Z tych powodów coraz częściej sięgamy po sprawdzone receptury naszych babć, które pomagały pokonać wiele chorób.

Dlaczego naturalne antybiotyki stają się popularne?

Wśród pacjentów od zawsze antybiotyki budziły sporo kontrowersji. Jest wielu zwolenników przyjmowania antybiotyków nawet przy infekcji wirusowej. Natomiast przeciwnicy są przekonani o przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych właściwościach naturalnych substancji, które znajdują się m.in. w produktach pszczelich czy warzywach lub owocach. Zanim powstał pierwszy syntetyczny antybiotyk stosowane były mikstury przygotowywane na bazie alkoholu, które wspomagały leczenie poważnych stanów klinicznych.

Jakie składniki warto mieć w domu, aby przygotować naturalny antybiotyk?

Chcą uchronić się przed poważniejszymi chorobami lub złagodzić ich przebieg warto mieć w domu takie składniki jak:

  • czosnek,
  • miód,
  • imbir,
  • chili,
  • cynamon,
  • sok z cytryny.

Z tych składników można przygotować miksturę, która wzmocni odporność oraz wspomoże walkę z rozwiniętą infekcją.

Czy naturalne antybiotyki naprawdę działają?

Badania naukowe potwierdzają lecznicze działanie poszczególnych związków znajdujących się w poszczególnych produktach. Dzięki temu wiadomo, że ekstrakt czosnku potrafi zahamować rozwój patogennych bakterii, wirusów i grzybów. Z kolei badania prowadzone nad wyciągiem z imbiru dowiodły jego oddziaływania na patogeny dróg oddechowych, a jego właściwości są porównywalne do syntetycznych antybiotyków w małym stężeniu. Dodatkowo wyciąg z imbiru posiada wyraźne działanie przeciwgrzybicze przeciwko szerokiej gamie grzybów. Zaletą tego środka jest fakt, że gatunek ten jest uważany za bezpieczny do spożycia przez ludzi. Skutecznym antybiotykiem jest również cynamon, który może być stosowany do walki z bakteriami(Gram-dodatnich i Gram-ujemnych), grzybów, w tym drożdży, pleśni nitkowatych oraz dermatofitów.

Jak stosować naturalne antybiotyki?

Wiele korzyści dla naszego zdrowia przyniesie wprowadzenie do codziennej diety produktów uważanych za naturalne antybiotyki. Jedynym przeciwwskazaniem do stosowania antybiotyków pochodzenia naturalnego jest alergia na którykolwiek lub poważna infekcja osoby z niską odpornością. W takim wypadku wskazane jest klasyczne leczenie farmakologiczne, które według nowoczesnej medycyny jest skuteczne.

Które rośliny stosowane w kuchni mogą być uznane za naturalny antybiotyk?

Naturalne antybiotyki dość powszechnie występują w przyrodzie. Rośliny te zwykle wykazują działanie bakteriobójcze lub bakteriostatyczne. Dzięki temu eliminują organizmy drobnoustrojów chorobotwórczych, zatrzymują proces ich namnażania w organizmie, ale jednocześnie nie szkodzą ludzkim tkankom. Z uwagi na wysoką skuteczność są często stosowane w walce z chorobami. Do zalet naturalnych antybiotyków zalicza się przede wszystkim:

  • ogólna dostępność(kuchni, pobliskim warzywniaku czy sklepie z ziołami);
  • ich spożycie z umiarem jest bezpieczne dla naszego zdrowia;
  • nieprzyczynianie się do uodparniania się bakterii;

Do podstawowych naturalnych antybiotyków zalicza się głównie czosnek(zawiera allicynę, która odpowiada za antybiotyczne działanie czosnku), miód(odwadnia komórkę bakteryjną) i cytrynę(charakteryzuje się dużą zawartością witaminy C). Są to produkty łatwo dostępne i wpływające korzystnie na zdrowie. Do innych produktów posiadających właściwości antybiotyku zalicza się takie produkty roślinne jak:

  • oregano,
  • tymianek,
  • szałwia lekarska,
  • czystek,
  • bazylia,
  • nagietek,
  • kurkuma,
  • aloes,
  • cebula,
  • kapusta kiszona i inne.